Wijnadvies op maat - gratis verzending vanaf 85 euro (NL)

De perfecte wijn bij Aziatische gerechten: De vergeten wereld van ‘off-dry’

VAN KURKDROOG NAAR NOBEL ZOET

Als een klant in de winkel aangeeft op zoek te zijn naar “wit”, volgt bijna altijd meteen: “en droog”. Zoete (witte) wijn heeft bij veel niet-wijnkenners een negatieve bijklank. Ze wordt vaak geassocieerd met goedkope, eenvoudige en massaal geproduceerde wijnen uit de jaren ’70 en ’80 (denk aan Liebfraumilch of Mateus Rosé), gericht op de beginnende drinker.
Tegelijkertijd ontstond in de jaren ’80 en ’90 een wereldwijde trend richting droge wijn, die als serieuzer, volwassener en geschikter bij eten werd gezien. Sommeliers en wijnschrijvers keerden zich massaal af van zoet, en dat beïnvloedde het brede publiek.

Zo ontstond het hardnekkige misverstand dat zoete wijnen frivool, of van lage kwaliteit zouden zijn. Terwijl sommige van de meest complexe en verfijnde wijnen ter wereld juist in deze categorie vallen: denk aan Sauternes, Tokaji of Duitse Auslese.
En nog belangrijker: er bestaat een heel spectrum aan zoet. Van edele en geconcentreerde dessertwijnen tot fruitige stijlen met een subtiel tikje restsuiker zoals Vinho Verde, Pét-Nat, Kabinett of Spätlese. En laten die laatste nu net fantastisch combineren met de spannende keuken van Azië...
Vissaus, miso, gedroogde shiitake, sojasaus, bouillon,... Umami kan de verdwijntruc toepassen op een scala aan wijnen, maar komt vaak écht tot leven met een lepeltje suiker. Zet dus je vooroordelen opzij en duik in de wondere wereld van 'off-dry'.



HEET, HETER, HEETST?
Chili, Sichuanpeper, gochujang, sambal, sriracha... Als het vuur op je bord toeneemt, laat je tanninerijke wijnen met een hoog alcoholpercentage liever links liggen. Tenzij je houdt van een beetje pijn bij je eten, natuurlijk.
Pittigheid wordt verzacht met zoet, en andersom smaakt je wijn minder fruitig bij pikante gerechten. Kortom: hoe pittiger het eten, hoe meer restzoet de wijn nodig heeft om niet weggeblazen te worden. De klassieker die het altijd goed doet? Een halfdroge Duitse riesling: pure elegantie!


FORSTMEISTER GELTZ-ZILLIKEN - BUTTERFLY RIESLING 2023

 

 

KOKOSMELK?
Dat kokos het goed doet met fruitige witte wijn zal niemand verbazen. Vooral tropische aroma’s en florale tonen sluiten naadloos aan bij gerechten met kokosmelk. Het romige karakter van kokos vraagt wel om een wijn met wat extra body en structuur. Denk aan een beetje lie-rijping of een subtiele toets hout, zolang het fruit maar de hoofdrol blijft spelen.
Mijn persoonlijke favorieten? Aromatische druivenrassen uit de Elzas, waar het warme microklimaat zorgt voor rijp fruit, diepte en balans.

ALBERT MANN - SENTEURS DES VIGNES 2022



FRIS EN ZILT?
Limoen, koriander, zeewier, gember, citroengras,... smaken die je wil laten zingen, en niet wil overschreeuwen. Een stevige portie mineraliteit (a.k.a. natte steen) en frisse citrustonen zijn hier het geheime wapen, maar kies je voor té strakke wijn, riskeer je dat ‘fris’ in ‘prikkeldraad’ verandert. Deze uitbundige (en droog maar niet te droge) ‘vin gris’ uit de Loire is een schot in de roos bij sushi en frisse Aziatische salades.

DENIS JAMAIN REUILLY PINOT GRIS 2021

 

geschreven door Anna De Volder